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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  07/10/2019
Data da última atualização:  07/10/2019
Autoria:  ROTHER, V.; VERDI, C. A.; THUROW, L. B.; CARVALHO, I. R.; OLIVEIRA, V. F. de; MAIA, L. C. da; VENSKE, E.; PEGORARO, C.; OLIVEIRA, A. C. de.
Afiliação:  Vianei Rother, Universidade Federal de Pelotas - UFPel/Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel - FAEM/Departamento de Fitotecnia; Cezar Augusto Verdi, Universidade Federal de Pelotas - UFPel/Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel - FAEM/Departamento de Fitotecnia; Liamara Bahr Thurow, Universidade Federal de Pelotas - UFPel/Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel - FAEM/Departamento de Fitotecnia; Ivan Ricardo Carvalho, Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul - UNIJUI/Departamento de Estudos Agrários; Victoria Freitas de Oliveira, Universidade Federal de Pelotas - UFPel/Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel - FAEM/Departamento de Fitotecnia; Luciano Carlos da Maia, Universidade Federal de Pelotas - UFPel/Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel - FAEM/Departamento de Fitotecnia; Eduardo Venske, Universidade Federal de Pelotas - UFPel/Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel - FAEM/Departamento de Fitotecnia; Camila Pegoraro, Universidade Federal de Pelotas - UFPel/Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel - FAEM/Departamento de Fitotecnia; Antonio Costa de Oliveira, Universidade Federal de Pelotas - UFPel/Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel - FAEM/Departamento de Fitotecnia.
Título:  Uni-and multivariate methods applied to the study of the adaptability and stability of white oat.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 54, e00656, 2019.
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Métodos uni e multivariados aplicados ao estudo de adaptabilidade e estabilidade em aveia-branca.
Conteúdo:  The objective of this work was to compare uni- and multivariate biometric methods to evaluate the adaptability and stability of an important group of white oat (Avena sativa) cultivars grown in Southern Brazil. The used experimental design was a randomized complete block, in a factorial arrangement of 12 environments x 7 cultivars, with three replicates. The analysis of variance and the methods of Eberhart & Russel, Annicchiarico, and the harmonic mean of the relative performance of predicted genetic values (MHPRVG) were assessed. In the general comparison of the methods, the 'UPFA Gaudéria' and 'URS Guapa' genotypes were more stable regarding grain yield. The 'UPFA Gaudéria' and 'URS-21' genotypes stood out for hectoliter weight, presenting the best performances by the methods of Annicchiarico and the MHPRVG. For thousand-grain weight, all methods showed similar results, indicating that the 'UPFA Gaudéria' genotype presented the best results. The 'URS Guapa' genotype was superior when using the methods of Eberhart & Russel, Annicchiarico, and the MHPRVG. The uni- and multivariate methods evaluated are suitable to estimate with high confidence the adaptability and stability of cultivars for each targeted grain production, yield, and quality.
Thesagro:  Avena Sativa; Genótipo; Melhoramento Genético Vegetal.
Thesaurus Nal:  Environment; Genotype; Plant breeding.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/202617/1/Uni-and-multivariate-methods-applied.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE64181 - 1UPEAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria Tropical. Para informações adicionais entre em contato com cnpat.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical.
Data corrente:  02/06/2016
Data da última atualização:  04/04/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  OLIVEIRA, T. I. S.; ROSA, M. de F.; CAVALCANTE, F. L.; PEREIRA, P. H. F.; MOATES, G. K.; WELLNER, N.; MAZZETTO, S. E.; WALDRON, K. W.; AZEREDO, H. M. C. de.
Afiliação:  TÚLIO ÍTALO S. OLIVEIRA, Universidade Federal do Ceará, Departamento de Química; MORSYLEIDE DE FREITAS ROSA, CNPAT; FABIO LIMA CALVACANTE, Universidade Federal do Ceará, Departamento de Química; PAULO HENRIQUE F. PEREIRA, Institute of Food Research; GRAHAM K. MOATES, Institute of Food Research; NIKOLAUS WELLNER, Institute of Food Research; SELMA E. MAZZETTO, Universidade Federal do Ceará, Departamento de Química; KEITH W. WALDRON, Institute of Food Research; HENRIETTE MONTEIRO C DE AZEREDO, CNPAT.
Título:  Optimization of pectin extraction from banana peels with citric acid by using response surface methodology.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry, v. 198, p. 113-118, 2016.
Idioma:  Inglês
Palavras-Chave:  Biopolímeros; Metodologia de superfície de resposta; Polissacarídeos.
Thesagro:  Banana; Pectina.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAT14839 - 1UPCAP - DDSP05867
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